Vad jag gör

 

Som frilansande musiker har jag specialiserat mig på repertoar från medeltid, renässans och barock, men jag utforskar med glädje musik från alla tidsåldrar.

Min röst och mitt språk är mina instrument, och jag uttrycker mig genom att sjunga, skriva artiklar och göra intervjuer för olika tidskrifter och konserthus. Jag arbetar också regelbundet som programpresentatör på Sveriges Radio för P2 Live. 2018 tog jag examen från Psykologprogrammet på Stockholms Universitet, och har erfarenheter från såväl kliniskt arbete inom psykiatrin som arbets- och organisationspsykolog.

 

Sångerska

 

När jag var 18 år bjöd en vän mig hem till sig för att lyssna på en cd som han trodde jag skulle uppskatta.  Jag minns tydligt hur jag stod i hans vardagsrum, alldeles tagen av soundet som strömmade ut ur hans stereo och rakt in i hjärta och själ. Tårarna strömmade ned för mina kinder och hela mitt väsen var i total harmoni med vad jag tog in. Musiken jag hörde var Pergolesis Stabat Mater från 1736, med sopranen Dame Emma Kirkby, alten James Bowman och The Academy of Ancient Music – mitt första möte med barockmusik. Jag förstod att jag hade funnit en konstform som passade mig. Tidgare hade jag vacklat mellan jazz och den klassiska repertoaren men inte känt mig tillräckligt hemma i någon av de genrerna. Nu hade jag blivit presenterad för musik där jag skulle kunna kombinera utforskandet av text och hela min röst från botten till toppen, med min längtan efter att få improvisera i ögonblicket med stöd mot en baslinje. Underbart!

 

Jag har haft förmånen att få studera barocksång för Susanne Rydén på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, och för min idol och husgudinna Dame Emma Kirkby på Guildhall School of Music i London. Andra lärare och kollegor längs vägen som varit oerhört inspirerande och betydelsefulla för mig är gambisterna Erin Headley och Nora Roll, flöjtisten Nancy Hadden, sångerskorna Nancy Argenta, Ingrid Hülphers, Hedvig Eriksson, Elisabeth Belgrano och Lena-Susanne Norin, lutenisterna Nigel North, Karl Nyhlin och Anders Ericson, dansaren och gitarristen Steven Player, dansarna Kaj Sylegård, Jane Gingell och Anna-Karin Ståhle, dirigenterna Mark Tatlow och Simon Murphy och många, många fler.

 

Jag kombinerade sångstudier med kurser i historiska danser på Danshögskolan i Stockholm, och har sedan examen år 2000 frilansat i Sverige och Europa. Jag har sjungit med bland andra The New Dutch Academy, The New York Bach Ensemble, Drottningholms Barockensemble, REbaroque, Svenska Barockorkestern, Helsingfors Barockorkester och Tirami Su. Jag har huvudsakligen sjungit musik inom den tidiga musiken, och på min repertoar finns allt från medeltida hymner på franskt latin till tyska lieder från tidigt 1800-tal – musik från medeltid, renässans och barock, från Italien, Tyskland, Frankrike, Spanien, England, Latinamerika, Sverige och Finland.

 

Den senaste tiden har jag också hittat tillbaka till min ungdomskärlek – jazzen – och cirkeln sluts. All den kunskap och erfarenhet jag skaffat mig genom den tidiga musiken är nu naturliga ingredienser när jag närmar mig jazzrepertoaren, tangon, chansons… Efter att ha vandrat igenom alla de nödvändiga stegen av inlärning för att finna mitt sätt att musicera på, från jag-vet-hur-det–här-ska-göras till jag–har-ingen-aning-men låt-oss-utforska-det, är jag helt övertygad om att oavsett typ av musik så är det mitt mål att vara det instrument genom vilket en historia kan transporteras – från musik- och textskaparen till åhöraren.

 

 

Skribent och radiomakare

 

Sedan 2012 arbetar jag regelbundet som programpresentatör på Sveriges Radio P2 Live och Klassisk Morgon. Jag frilansar också som skribent och skriver programtexter till Stockholms Konserthus, artiklar till Konserthusets programtidning Lyssna och till magasinet Tidig Musik. Jag har även skrivit programtexterna till Nobelpriskonserten 2013, 2014 och 2015.

 

 

Mer

Efter examen från psykologprogrammet på Stockholms Universitet och efter att ha arbetat såväl kliniskt inom psykiatrin som inom arbets- och organisationsområdet upplever jag att en ny värld öppnar sig för mig, och ändå har den allt gemensamt med de konstnärliga uttryck som jag har arbetat med hela mitt liv.

Allt handlar om att försöka förstå och uppleva den gåva det är att få vara en del av något större, att verka i sammanhang tillsammans med andra, att skärpa sinnena och vara närvarande.

 

Eller som 1800-talspoeten Charlotte Cederström så vackert uttryckte det:

 

Mitt NU, det enda mig tillhör, Det helgas Dig i denna sången:

Tag det! kanske jag tungan rör

I detta nu för sista gången.

 

Läs gärna min senaste bloggtext för Sandahl Partners! Den handlar om hur vi kan öka vårt ansvarstagande genom att bättre använda oss av våra sinnen.

http://www.sandahls.se/2016/02/fran-maktutovande-till-ansvarstagande/  

Projekt

 

Jag har alltid tyckt om att skapa egna projekt och genomföra idéer från dröm till premiär. Min passion är att hitta den röda tråden, och att berätta en historia som når och berör mottagaren.

Jag hörde en gång någon beskriva hur musikern bör tänka på sig själv som ett filter:

Bakom dig är kompositören och textförfattaren, framför dig är åhöraren. Din uppgift är att låta sången silas genom hela din varelse och ut igen. Du är inte konstverket, men det filtreras genom dig och färgas av den du är.

En idé jag tycker mycket om.

 

Lyssna på ljudfilerna som ligger under projects i den engelska menyn ovan!

 

Anna’s combo

 

Anna Nyhlin, sång, Olof Wendel, marimba/vibrafon/slagverk, och Jonas Dominique, kontrabas

 

Musikerna i Anna's Combo har alla musikerexamen i klassisk, västerländsk musik men har i sitt yrkesliv förkovrat sig i en mängd andra musikstilar: tango, jazz, opera, pop, rock, folkmusik, world music och nutida konstmusik. Detta ger ensemblen ett spännande utgångsläge vid val av repertoar. Barockmusiken och folkmusiken har en framträdande rolli Anna’s Combo, men ledordet är genrelöst, och vi mixar samman våra musikaliska erfarenheter till en synergi.

Lyssna under fliken Projects - Anna's Combo

 

Läs mer på www.annascombo.com

 

 

Damen med enhörningen

 

Anna Nyhlin, sång & Anders Ericson, lutor

 

Tillsammans med lutenisten Anders Ericson gör jag ett kammarmusikprogram med italiensk, fransk och brittisk 1600-och 1700-talsmusik för sopran, luta och generalbas. Musik av bland andra Purcell, Blow, Eccles, Sances och Campra.

 

Amour, cruel

 

Anna Nyhlin, sång & Peter Lönnerberg, cembalo

 

Tillsammans med cembalisten och organisten Peter Lönnerberg gör jag kammarmsuikprogram för både salong och kyrka med fransk 1600- och 1700-talsmusik för sopran, cembalo, orgel och generalbas. Musik av bland andra Monteclair, Campra, Clèrambault och  de La Barre.

 

 

 

1800

 

Anna Nyhlin, sång och Bernt Malmros, piano. Kammarmusik med fokus på svensk vokalmusik från sent 1700-tal och tidigt 1800-tal, i kombination med sånger av W A Mozart, J H Roman, J Haydn och deras samtida.

Tonsättaren och organisten Olof Åhlström, som föddes på den lilla skattebondegården Åletorp i Södermanland1756, kan beskrivas som en skapare av den svenska motsvarigheten till den tyska liedern. Mellan 1789-1834 lät Åhlström publicera periodiskt utkommande nothäften med musik och dikt från Sverige och kontinenten som han kallade Musikaliskt Tidsfördriv. Han bidrog också själv med wisor till texter av vännerna Kellgren, Valerius, Charlotte Cederström, Franzén och svägerskan Anna Maria Lenngren. Tack vare Åhlströms initiativ att teckna ned och låta trycka Bellmans verk kunde också Fredmans Epistlar och Sånger räddas till eftervärlden.
Lyssna under fliken Projects - 1800

 

Läs mer på www.1800nu.com